23948sdkhjf

UC: ”Framtidsprognosen för svenska handlare är mycket dyster”

Detaljhandeln är en av tre branscher där konkurserna ökade mest i mars enligt statistik från UC.

Konkurserna i detaljhandeln ökade med 27 procent i mars enligt statistik från UC. Därmed sticker delbranschen ut som den mest konkursdrabbade under månaden och 79 företag i detaljhandeln gick omkull jämfört med 62 under mars i fjol.

– Svenska handlare pressas just nu hårt av att både företag och hushåll påverkas av den höga inflationen och det allt högre ränteläget, vilket drar ner efterfrågan och i sin tur konsumtionen. Många handlare tvingas pressa ner priserna och det får direkt effekt på lönsamheten och kan i sin tur leda till varsel. Det här är dessvärre en effekt som vi troligtvis kommer att få se eskalera framöver till följd av en troligt annalkande lågkonjunktur. Framtidsprognosen för svenska handlare är mycket dyster. Hotell och restaurangbranschen drabbas av liknande negativa effekter, säger Johanna Blomé, ekonom hos UC.

Hittills i år och under första kvartal, januari till mars, har konkurserna inom detaljhandeln stigit med 39 procent jämfört med motsvarande siffra för årets tre inledande månader i fjol. 

Under perioden gick 227 företag inom delbranschen omkull jämfört med 163 under motsvarande period i fjol. 

Totalt sett ökade konkurserna med 4 procent i mars i år jämfört med motsvarande månad i fjol och ökningar syntes inom 7 av de 10 branscher som ingår i UC:s konkursstatistik. UC spår att många utmaningar och stora orosmoln kvarstår och att även ”välmående verksamheter riskerar att drabbas framöver om man inte lyckas stärka upp i kassan eller får in de ytterligare medel som krävs för att klara marginalerna”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078