23948sdkhjf

Hyresupproret växer – fler kedjor säger upp kontrakt

Flera butikskedjor följer nu i Stadiums spår och säger upp sina kontrakt i protest mot hyresmodellen som gett ett indexreglerat hyrespåslag på 10,9 procent.

Ökningen har bland annat noterats av Svensk Handel som medverkat i 53 procent fler uppsägningar av hyreskontrakt i mars månad jämfört med samma period ifjol, skriver Sveriges Television, SVT.

– Det vi ser är ett hyresgästuppror i sin linda och om inte fastighetsägarna vill föra en konstruktiv dialog så tror jag att vi kommer att få se ett fullskaligt uppror, säger Martin Kits, näringspolitisk chef på Svensk Handel till SVT.

En av butikskedjorna som valt att agera är Elgiganten som hyr totalt 200 000 kvadratmeter runt om i landet.

Elgigantens fastighetschef Annika Schönefeldt tycker att kedjan har en rimligt stark förhandlingsposition då det inte blir helt enkelt att fylla ytorna om de lämnar.

– Vi tittar på andra lägen för en fysisk butik i närheten. Vi kan också låta avtalet löpa och fatta beslut när vi står inför en uppsägning. Om jag var fastighetsägare skulle jag lyssna på mina hyresgäster, särskilt i de här kristiderna, säger Annika Schönefeldt till SVT.

Fler butikskedjor som vidtar åtgärder uppges vara Intersport, Åhléns, Ur & Penn samt Cervera.

Fastighetsägarna pekar på att deras kostnader gått upp med 25 procent under samma tid, enligt SVT.

– I den kontexten blir det också rimligt att man höjer hyrorna med 10 procent, menar Anders Holmestig, vd för intresseorganisationen Fastighetsägarna Sverige.

Om regeringens och Riksbankens prognoser för KPI slår in kommer den indexbaserade hyresökningen på tre år, 2022–2024, uppgå till omkring 20 procentenheter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.486