23948sdkhjf

Framgångsrik rea stärker bokjättens första kvartal

Första kvartalet var framgångsrikt för Bokusgruppen med ökad omsättning på 1,4 procent. Starkast gick försäljningen i de fysiska butikerna.

Med en omsättning på drygt 447 miljoner kronor var motorn i framgången en bra bokrea med efterdyningar som fortfarande håller i sig.

– Den visade på betydligt bättre försäljningssiffror än föregående år och den fortsätter att vara ett högst relevant inslag både för våra kunder och för oss som företag. En etablerad bokfest som inte ser någon avmattning, säger Bokusgruppens vd Maria Edsman i en kommentar.

Ökade gjorde också EBITA till 4,1 miljoner kronor samt rörelseresultatet som exklusive jämförelsestörande poster förbättrades med 6,3 miljoner kronor till 4,1 miljoner kronor.

Störst tillväxt hade butikssidan där omsättningen ökade med 8 procent jämfört med första kvartalet föregående år.

Även Akademibokhandeln Online fortsatte starkt under kvartalet med en tillväxt på 8 procent under perioden.

Bokus Online minskade dock med 8 procent, en utveckling som uppges följa nedgången på e-handelsmarknaden i stort.

Bokusgruppen har också fokuserat starkt på kostnadsbesparingar med nedtrimmad organisation om 10 tjänster samt ett nytt och effektivare e-handelssystem.

– Med det sagt är osäkerheten om kundernas köpkraft fortfarande stor. Fler räntehöjningar är att vänta och fasta lån som omvandlas till rörliga på betydligt högre nivåer kommer att sätta ytterligare press på våra kunders ekonomi. Samtidigt är högre kostnadsnivåer för oss som företag ett faktum, med indexhöjda hyror samt en avtalsrörelse som beräknas ge oss en ökad lönekostnad på 4 procent 2023, fastslår Maria Edsman och manar till fortsatt försiktighet på kostnadssidan.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.084