23948sdkhjf

Konkurserna fortsätter öka: ”Ser ingen ljusning”

Konkurserna fortsätter att öka för nionde månaden i rad medan antalet nystartade bolag störtdyker.

Det visar färsk statistik från kreditupplysningsföretaget UC för april månad där detaljhandel och bygg toppar listan på branscher med flest antal konkurser.

Totalt under perioden ökade antalet konkurser i Sverige med 15 procent. I detaljhandeln ökade antalet konkurser något mer med 17 procent.

Samtidigt minskade antalet nystartade bolag totalt med 20 procent jämfört med samma period ifjol. Det uppges vara den lägsta nivån av nystarter på tio år.

– Sverige har en mycket stor andel egenföretagare som är känsliga för konjunktursvängningar. Det är vad vi ser nu ser avspeglas direkt i de rekordlåga siffrorna över nyföretagande. Den tuffa vardagsekonomiska situationen gör också att många saknar marginaler och vågar inte ta marknadsekonomiska risker, säger Johanna Blomé, ekonom på UC.

Johanna Blomé påtalar att pessimismen är fortsatt hög och med Riksbankens höjning av styrräntan med ytterligare 50 punkter förra veckan ökar osäkerheten ytterligare för i synnerhet handeln, som är direkt beroende av hushållens köpkraft.

– Vissa experter menar att botten är nådd och låt oss hoppas att de har rätt. Men i nuläget ser vi ingen ljusning i vår statistik, varken kring konkurser eller nystarter, uppger Johanna Blomé.

Läs mer om: UC
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113