23948sdkhjf

Jollyroom riskerar miljonböter för allvarlig säkerhetsbrist

I februari tvingade Konsumentverket Jollyroom att återkalla snorkelmasken Scuba Gear på grund av allvarlig säkerhetsbrist. Nu riskerar nätjätten på en sanktionsavgift på en miljon kronor.

Den kinatillverkade snorkelmasken betraktas som personlig skyddsutrustning och omfattas därför av EU-förordningen om just personlig skyddsutrustning.

För att masken, som sålts i tusentals exemplar till främst barn, ska kunna CE-märkas måste tillverkaren ha sammanställt en teknisk dokumentation som garanterar dess säkerhet.

Det har inte tillverkaren gjort, anser Konsumentverket.

"En snorkelmask som inte kan ventilera ut koldioxid på ett tillräckligt sätt kan leda till koldioxidförgiftning med symtom som yrsel och förvirring, vilket i sin tur kan innebära en förhöjd drunkningsrisk", skriver Konsumentverket.

– Eftersom det överhuvudtaget inte har gjorts någon undersökning när det gäller förmågan till utventileringen av koldioxid så är det ju allvarligt eftersom det är en risk som för konsumenten är dold. Du räknar helt enkelt inte med att du kan bli koldioxidförgiftad när du använder snorkelmasken, säger Elisabeth Andréasson, jurist på Konsumentverket.

Myndigheten ansöker nu hos förvaltningsrätten om att Jollyroom ska betala en sanktionsavgift på en miljon kronor. Avgiften, tycker Konsumentverket, bör vara kännbar, bland annat för att Jollyroom redan för två år sedan informerats om regelverket.

Snorkelmasken som återkallats är inte den enda produkten i sitt slag. På konsumentverkets hemsida noteras under våren ytterligare tre återkallelser av nästan identiskt lika snorkelmasker på grund av samma säkerhetsbrist.

Det är Stadium Outlet som återkallat masken Carromco Snorkling Mask U, JO Sports i Hudiksvall har återkallat Murena Full Face Snorkel Mask och Brandcompany i Grebbestad har återkallat X-Trail Full Face Snorkel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078