23948sdkhjf

Ingen kappaffär kvar i Gamla stan

Åströms blev den sista kappaffären att stänga i Gamla stan efter sina 112 år på Västerlånggatan.

Nu har alla kappaffärer i Gamla stan stängt. När Åströms stängde efter 112 år blev det den sista kappbutiken att lämna Västerlånggatan, som kallades ”kappgatan” på 1950-talet, då med över 20 kappaffärer.

Journalisten Lars Epstein var först att rapportera om stängningen och Mitt i har pratat med ägaren Eva Sjölund.

Efter pandemin och näthandelns övertag tvingades Åströms att stänga, då det blev för dyrt att hålla öppet.

– Vi hade lite för stor lokal. Det var inte ockerhyra, men när vi inte fick dela av lokalen blev det lite för dyrt, säger Eva Sjölund till Mitt i.

De hoppades på att kunna fortsätta efter pandemin. Men det gick inte.

– Det är väldigt sorgligt. Man orkar inte kämpa till slut.

Ernst Åström öppnade butiken 1911. Efter hans död tog tre butiksbiträden över. Däribland fanns Greta Carlsson, som efter en tid köpte ut kollegorna och butiken gick sedan i arv i tre generationer i Carlssons familj. Den sista ägaren blev Eva Sjölund, som har jobbat i butiken i 43 år och sett hur Västerlånggatan i Gamla stan förändrats under åren. Det som varit en kappgata har blivit en souvenirshop.

– Det har förändrats något hemskt och changerat. Förut var det riktiga butiker, nu är det så mycket krimskrams. Souvenirer och souvenirer. Det är inte roligt, säger hon till Mitt i.

Guirons kappor var den äldsta kappaffären när den stängde 2015. Nu när även Åströms stängt, finns ingen kappaffär kvar på den gamla “kappgatan”.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094