23948sdkhjf

Uppgång för mode äts upp av inflationen

Med studentfiranden och storhelger gick försäljningen av kläder och skor uppåt i maj. Men inflation och en svag krona håller uppe inköpspriserna, konstaterar Svensk Handel.

Med sommaren i antågande är maj historiskt en stark månad för modehandeln. Klädförsäljningen ökade under perioden med 3,7 procent medan försäljningen av skor ökade med 2,5 procent.

Justerat för inflationen innebär dock siffrorna en minskning i volym, framhåller Svensk Handel.

– Tyvärr ser vi fortsatt hur den höga inflationen slår hårt mot såväl handlare som konsument. Utöver detta så är en svag krona som bekant inte något som gynnar svenska modehandlare, då inköpskostnaderna stiger kraftigt, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel och varnar för att många handlare kommer att behöva handskas med den verkligheten under överskådlig tid.

– För många modehandlare stack slutet av maj ut som en särskilt stark period. Många passade på att lansera kampanjer, vilket ökade volymförsäljningen. Många intensifierar nu sitt arbete med kampanjer för att attrahera konsumenterna, som blivit betydligt mer prismedvetna, säger Maria Mikkonen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078