23948sdkhjf

HUI skriver ned prognosen för sällanköpshandeln

Hushållens konsumtion försvagas och branscherna för sällanköp följer med i fallet. 

I sin andra konjunkturrapport reviderar HUI prognosen för sällanköpshandeln. Tidigare spåddes branscherna att minska med 1,5 procent i löpande priser i år. Prognosen skrivs ned med 2,5 procentenheter till -4 procent. Under 2024 förväntas nolltillväxt. 

Även läget för detaljhandeln ser mörkare ut jämfört med tidigare prognos. Den totala detaljhandeln förväntas öka med 0,5 procent i löpande priser i år. Därmed har HUI skrivit ned prognosen med 1,5 procentenheter. 

– Hushållen förändrar sitt konsumtionsmönster allt eftersom de fasta utgifterna växer i och med stigande räntor och hyror. Försäljningen i detaljhandeln förväntas under året minska mer än den totala hushållskonsumtionen. För flera konsumtionsposter ändrar hushållen sina inköp och försäljningen korrigeras mot försäljningsnivåer i linje med före pandemin. För branscher kopplade till hemmet innebär det negativa prognoser, samtidigt som branscher med mindre kapitaltunga varor ser ljusare prognoser i år, säger Joakim Wirén, analytiker på HUI Research, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078