23948sdkhjf

Efter rekordåren –vinsten rasar för Jula

Med inflation, skenande energi- och bränslepriser, krig i Europa, höga logistikkostnader och lågkonjunktur redovisar lågpriskoncernen Jula kraftigt minskad vinst för verksamhetsåret 2022.

Efter pandemiåren 2020 och 2021, med vinster på 1,2- respektive 1,7 miljarder kronor, rasade 2022 års vinstresultat till 557 miljoner kronor, alltså drygt en miljard lägre jämfört med året innan.

Det framgår av Julas årsberättelse.

– Under året har hela organisationen satts på prov i hanteringen av de snabba svängningarna på marknaden, förklarar Karl Johan Blank, koncernägare på Jula Holding.

Koncernen driver idag 123 varuhus i Sverige, Norge, Polen och Finland och under 2022 öppnade Jula åtta nya varuhus. De äger även finansmarknadsbolaget Västgöta Finans, fastigheter, en hotellkedja, logistikverksamhet samt Hööks Hästsport.

I årsredovisningen förklarar bolaget att de har dragit många lärdomar av 2022 och står rustade inför 2023 som de tror blir fortsatt tufft med kraftiga hyreshöjningar för koncernens varuhus och butiker.

– Det som har hänt är att Jula fått försämrade marginaler till följd av att vi inte velat ta ut den totala prishöjningen av våra kunder, säger Karl Johan Blank.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093