23948sdkhjf

Drönare levererar direkt från köpcentrum – ”en milstolpe”

Med den nya tjänsten kan Värmdöbornas varor levereras med drönare till dörren, men det kan också hindra ambulanshelikoptern.

I helgen flög drönarleveranser från Värmdö Köpcentrum runt över kommunen, för att leverera handelsvaror och restaurangmåltider. Tanken är att hitta ett snabbare och miljövänligare sätt att transportera varor, jämfört med bil.

Företaget Aerit startade drönarleveranstjänsten den 16 juni. Till en början kommer tjänsten endast vara tillgänglig på helger, men planen är att utöka den till flera dagar i veckan. 

Aerits vd, Alexander Perrien, säger i ett pressmeddelande att det här är en stor milstolpe för drönartjänster i Sverige och att Värmdö kommun har varit väldigt hjälpsamma.

Aerit använder Nimbi-drönare som går på el och som på sju minuter kommer lika långt som en bil gör på en halvtimme. Deras maximala lastkapacitet är 4 kg och de är byggda för att på egen hand kunna både hämta och lämna paket.

Företaget grundades 2021, då de utförde Sveriges första kommersiella drönarleverans av mat. Tjänsten i Värmdö utanför Stockholm föregick av ett test i Norrtälje, vilket Fri Köpenskap rapporterat om. Aerit levererade då mat från en Icabutik i samarbete med Icax, Rise och Norrtälje kommun. Det var mitt i vintern, men fungerade ändå bra och sågs som en stor succé.

Att ta plats i luftrummet är dock inte problemfritt. TV4 var först med att rapportera om den möjliga faran med att ta utrymme från utryckningshelikoptrar.

Att drönarna får finnas i luftrummet gör att ambulanshelikoptrarna måste begära tillstånd av trafikledningen innan de kan rycka ut och sedan vänta på klartecken.

Chefläkaren Patrik Söderberg har kritiserat drönarleveranserna och menar att ambulanser kanske inte kommer fram i tid.

– Har vi otur kommer inte helikoptern kunna få kontakt snabbt med flygledningen, så att man inte får färdtillståndet och då är man tvungen att vänta. I värsta fall är det någon som inte hade behövt dö som inte får hjälp i tid, har han sagt till TV4.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125