23948sdkhjf

Källor: Amazon stäms av konkurrensmyndigheten i USA

E-handelsjätten anklagas för att använda sin makt för att gynna de aktörer som använder bolagets tjänster och straffa de som inte gör det.

Den amerikanska konkurrensmyndigheten FTC kommer under de kommande veckorna att lämna in en stämningsansökan mot det amerikanska konglomeratet Amazon.

Det skriver Bloomberg News, som hänvisar till personer med insyn.

Den planerade stämningsansökan kommer att fokusera på bolagets handelsplattform och FTC:s huvudsakliga anklagelse är att Amazon använder sin makt för att gynna de aktörer som använder bolagets tjänster och straffa de som inte gör det.

Enligt två av Bloombergs källor har myndigheten slipat på stämningsansökan i flera månader och slutför nu detaljer som exempelvis var stämningen ska ske. Granskningen inleddes däremot redan 2019.

Nyhetsbyrån skriver vidare att FTC-chefen Lina Khan sannolikt inte kommer acceptera några kompromisser från Amazons sida och kan gå så långt att vilja se bolaget omstrukturerat. Bloomberg understryker emellertid att ett sådant dramatiskt utfall skulle säkerligen överklagas.

Av omsättningen på Amazons handelsplattform står tredjepartsaktörer för dryga hälften och de betalar en avgift för varje försäljning. Därutöver kan säljarna betala Amazon för andra tjänster som bland annat lagring, frakt och marknadsföring.

Att betala för tjänsterna är frivilligt, men många anser att de är nödvändiga för att kunna bedriva sin verksamhet, enligt Bloomberg. Bloomberg skriver även att avgiften per försäljning successivt ökat från 35 procent under 2016 till över 50 procent i fjol.

FTC ska ha samlat bevis som visar att Amazon missgynnar de säljare som inte använder tjänsterna. Myndigheten undersöker även en algoritm som placerar säljare i hemsidans så kallade "Buy Box", där kunder kan lägga en produkt i varukorgen med endast ett klick.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078