23948sdkhjf

Nattsvart juli för detaljhandeln – dramatisk ökning av konkurser

Tungt läge i handeln och UC spår en fortsatt mycket tuff höst.

I detaljhandeln ökade konkurserna med 80 procent i juli då 74 företag inom delbranschen gick omkull jämfört med 41 under motsvarande år i fjol. Tillsammans med transportbranschen, handel med motorfordon och service samt bevakning och  fastighetsservice sticker detaljhandeln ut som en av de mest utsatta branscherna.  Det konstaterar kreditupplysningsföretaget UC.

– Konkurserna har fortsatt att explodera under sommarens första månader vilket är mycket oroväckande, särskilt inom branscher såsom hotell- och restaurang och detaljhandeln. Trots dalande BNP och negativa indikationer från de amerikanska och europeiska riksbankerna så finns en förväntan på att hushållen kommer att ”unna sig” under semestern vilket kan ge bränsle åt delar av den svenska ekonomin, bokstavligt talat. Dock ser vi hittills en motsatt trend utan den uppgång av efterfrågan som många har hoppats på och mycket dystra siffror för sommarens första månader, vilket tyvärr är en indikation på att läget till hösten kan bli fortsatt mycket tufft, säger Johanna Blomé, ekonom på UC i en kommentar.

Hittills i år, januari till juli, har antalet konkurser i detaljhandeln ökat med 40 procent och 519 företag har försatts i konkurs under årets första sju månader jämfört med 370 företag under motsvarande period i fjol.

Totalt sett ökade antalet konkurser med 49 procent i juli enligt UC och konkursnivån hittills under året är den högsta på tio år. UC konstaterar samtidigt att företagsnystarterna inom flera stora branscher som detaljhandeln, hotell- och restaurang och byggindustrin ”störtdyker”. Totalt sett har antalet nystartartade företag i Sverige minskat med 20 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064