23948sdkhjf

Jätteaffär inom lyxmode – Michael Kors får ny ägare

Modebolaget Tapestry, som äger Coach och Kate Spade, förvärvar Capri Holdings, moderbolag för Versace och Michael Kors, för 8,5 miljarder dollar.

Konsolideringen av modemarknaden fortsätter. Två amerikanska modehus i lyxsegmentet går nu samman. I en jätteaffär förvärvas Capri Holdings, moderbolag för Versace och Michael Kors, av Tapestry, som äger bland annat Coach och Kate Spade.

I amerikanska medier beskrivs affären som det mest vågade steget hittills för att skapa ett kraftfullt amerikanskt modehus som kan utmana de europeiska rivalerna och ta en större del av den globala lyxmarknaden.

Affären värderas till 8,5 miljarder kronor, motsvarande omkring 92 miljarder kronor, och innebär att varumärken som Coach, Kate Spade och Stuart Weitzman hamnar under samma tak som Versace, Jimmy Choo och Michael Kors. När transaktionen är genomförd kommer Tapestry att vara det sammanhållande namnet för en verksamhet som baserat på de senaste boksluten har en total försäljning på 12 miljarder dollar.

Representanter för båda bolagen säger att samgåendet ökar möjligheten att förbättra kontakten direkt till kund. Dessutom ser man möjliga besparingar på 200 miljoner dollar inom en treårsperiod i form av synergier inom både inom den operativa verksamheten och inom supply chain.

“Konsumenterna ska se och känna varumärkena som de alltid gjort, kanske känna att de är lite mer innovativa och relevanta när vi placerar dem på en digital plattform så att de kommunicerar. Men de ska inte känna annorlunda vad gäller varumärkets DNA”, har Tapestrys vd Joanne Crevoiserat kommenterat. 

Tapestrys aktie föll på torsdagen nästan 16 procent stock efter beskedet. Capris aktie steg samtidigt med nästan 56 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094