23948sdkhjf

Lyftet för modehandeln i juli uteblev

Det dåliga vädret bidrog inte till ökad försäljning under juli månad. Det visar Svensk Handels stilindex.

Både kläder och skor minskade i försäljning under juli månad. Det trots att klädhandelns siffror, som presenterades i löpande siffror, ökade med 3,9 procent. Skohandelns nedgång blev 3,4 procent, jämfört med samma period 2022.

– Krasst kan man konstatera att vi hade hoppats på bättre siffror, men månadens stilindex är ytterligare ett exempel på hur hårt den rådande ekonomiska situationen slår mot handeln, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

I maj började siffrorna ljusna efter 13 månader av mörker. Inför den annalkande julisemestern var tongångarna, med handlare som då såg dystert på framtiden, väldigt optimistiska. Nu lägger man hoppet på semsteråtervändare och skolstarten.

– Nu genomför handlare kampanjer kring att många återvänder till jobb och skola, vilket medför att många uppdaterar garderoben. Historiskt vet vi att detta brukar innebära en uppgång och vi hoppas att så är fallet även i år och att det ska märkas av i augusti månads siffror, säger Sofia Larsen.

Branschen är en av näringslivets största arbetsgivare och för att det ska förbli så krävs politiska reformer så att villkoren för handeln förbättras över tid, skriver Sofia Larsen i ett pressmeddelande. 

– Ett exempel på detta är genom att sänka arbetsgivaravgifterna, vilket skulle medföra att företag inom modehandeln och andra delar av handeln, skulle kunna anställa fler, säger hon

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125