23948sdkhjf

Clas Ohlson överträffar tillväxtmål – men drar sig ur samarbetet med Mathem

Förbättrad produkt- och prismix har förbättrat prylkedjans bruttomarginal.

Clas Ohlsons nya verksamhetsår har inletts med en tillväxt klart över bolagets egen målsättning och enligt vd Kristofer Tonström är förutsättningarna de rätta för att ligga kvar över målnivån.

– Vi har fått en bra start på vårt nya år och den positiva försäljningstrenden fortsätter även in i augusti. Det är väldigt sortimentsdrivet. Alla förflyttningar vi gjort med sortimentet börjar ge resultat. Det har varit en relativt svag sommarsäsong men vi ser att tillväxten kommer över hela basen, säger Kristofer Tonström till Nyhetsbyrån Direkt.

Börjar ge resultat?

– Arbete med sortiment är ständigt pågående … vi är aldrig klara. Sedan är målet att leverera 5 procents tillväxt per år. Vi har fått en väldigt fin start på året och vi jobbar för att hålla oss över 5 procent", säger Kristofer Tonström.

Clas Ohlsons mål att försäljningen ska öka organiskt med 5 procent per år kan jämföras med fjolårets utfall på plus 1 procent. I det första kvartalet i innevarande verksamhetsår, som sträcker sig till och med april 2024, landade den organiska tillväxten på 8 procent.

Hur ser möjligheten ut att hålla er över 5 procent innevarande verksamhetsår?

– Vi ser att det fina resultat vi levererar i det första kvartalet inte är tack vare makromedvind utan det är fortfarande motvind. Det är fortfarande tufft för våra kunder. Allt handlar om vad vi själva kan påverka och jag tycker att vi har rätt förutsättningar. Men man är ödmjuk när man ser hur marknaden utvecklar sig och det är klart att det är tufft för hushållen, säger Kristofer Tonström.

Clas Ohlsons bruttomarginal i kvartalet steg 3,1 procentenheter till 38,2 procent. De två föregående kvartalen var nedgången för respektive jämförelseperioder 0,9 respektive 3,3 procentenheter.

Bruttomarginalen påverkades positivt av förbättrad produkt- och prismix, minskade varuförsörjningskostnader samt effekter hänförliga till terminssäkringar i den norska kronan.

– Vi är upp mot föregående år men vi är fortfarande en bit under var vi har legat historiskt samma period. Det som fortsätter tynga framåt är den svenska kronans svaghet mot dollarn så allt annat lika skulle bruttomarginalen fortsätta ner om vi inte lyckas kompensera med de andra delarna. Men dollarn kommer fortsätta tynga oss de kommande kvartalen också, säger Kristofer Tonström.

Så vad tror du om bruttomarginalen de kommande kvartalen?

– Målet är att fortsätta att förbättra oss mot förra året men givet dollarn kommer det att ta ett tag innan vi kommer tillbaka till historiska nivåer. Vi jobbar med allt vi kan påverka när det gäller pris och mix men vi är såklart beroende av vad som händer i marknaden, säger Kristofer Tonström.

Enligt onsdagens delårsrapport har effektivitet i inköpsorganisationen och en god lagerhantering skapat en bra balans i Clas Ohlsons lagernivåer. Lagervärdet ligger på 255 miljoner kronor lägre jämfört med förra året.

Hur känns varulagret när ni nu kliver in i hösten?

–Jag känner mig trygg med lagret. Det är väl balanserat och jag tycker att vi har väldigt mycket rätt produkter. Men som alltid så har vi ett stort sortiment och vi vet aldrig hur kundbeteende förändras i det korta loppet, men överlag är jag bekväm med det lager vi går in i hösten med", säger Kristofer Tonström.

En nyhet i rapporten var att Clas Ohlson avslutar samarbetena med e-handelsplattformarna Mathem och Oda (tidigare norska nätbutiken Kolonial.no). Clas Ohlson, som äger 5 procent av aktierna i Mathem, inledde samarbetet i slutet av 2017.

– Vi har varit väldigt nöjda med samarbetet men vi ser att vi vill lägga alla resurser på vår egen e-handel. Det kommersiella samarbetet är en sak och investeringen en annan och investeringen ligger kvar, säger Kristofer Tonström.

Clas Ohlsons aktier i Mathem värderas till verkligt värde uppgående till 9 miljoner kronor.

Är det så att man ligger kvar med ett ägande tills man inte gör det längre och då kan er kommunikation i dag inte vara på något annat sätt?

– Ja, så kan man säga, kommenterar vd:n.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109