23948sdkhjf

Sju av tio inom handeln har arbetat sjuka

En majoritet av handelsanställda går till jobbet sjuka för att de inte har råd att vara hemma och inte vill belasta sina kollegor. Det visar en ny rapport.

Sju av tio i handeln jobbar trots att de är sjuka. Tre av tio gör det ofta. Det visar en ny rapport från Handelsanställdas förbund.

En av slutsatserna i rapporten är att många inte vill försätta sina kollegor i en svår sits och därför går till jobbet sjuka. Linda Palmetzhofer, Handels förbundsordförande, anser att arbetsgivarna i handeln måste ta ett större ansvar för att se till att det finns en ordentlig grundbemanning.   

Karensavdraget är en annan orsak till den höga sjuknärvaron som den kallas i rapporten. Lönen är ofta låg då många i handeln har otrygga anställningar, jobbar ofrivillig deltid eller har fått sin arbetstid hyvlad.

”Karensavdraget gör Sverige sjukare. Vi är det enda landet i Norden som har ett sånt system. Det är absurt att den som blir sjuk måste fråga sig: har jag råd att stanna hemma? Så kan vi inte ha det i ett rikt land som Sverige. Regeringen måste skrota karensavdraget en gång för alla. Alla förtjänar en lön att leva på, även om man blir sjuk”, säger Linda Palmetzhofer i ett pressmeddelande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156