23948sdkhjf

Kraftigt ras i e-handlarnas tro på framtiden

Framtidsförväntningarna fortsätter att falla inom detaljhandeln, visar Handelsbarometern senaste rapport.

Hög inflation och stigande räntor urholkar hushållens köpkraft, enligt konjunkturinstitutets (KI) senaste rapport. Det kommer att dröja till 2026 innan svensk ekonomi är i konjunkturell balans. Även Svensk Handels Handelsbarometer för september är dyster läsning. Vikande försäljning i kombination med fortsatt höga kostnader innebär att inom butikshandeln minskar för andra månaden i rad. Många branscher stålsätter sig nu för vad som ser ut att bli svåra höst- och vintermånader.

Konsumtionsutrymmet minskar för varje månad som går, vilket slår hårt mot en bransch som är beroende av just konsumtion, konstaterar Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

– Våra medlemmar gör sitt yttersta för att kunna behålla personal, men i takt med att fler räntehöjningar slår igenom tror vi tyvärr att allt fler kommer att behöva göra sig av med personal. Det är en mycket oroande utveckling, säger hon i ett pressmeddelande.

Även tron på framtida försäljning inom e-handeln minskar kraftigt, enligt rapporten. Konsumenterna fortsätter att dras till e-handeln, men konsumerar för mindre summor. Inte ens försäljningshögtider som Black Friday får e-handeln att känna framtidstro, utan istället tror man på mindre aktivitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11