23948sdkhjf

UC: Skrämmande utveckling där höga konkursnivåer börjat stabiliseras

Även om konkurserna minskade i detaljhandel i september så beskriver UC stämningsläget som svagast jämfört med övriga delbranscher.

62 företag inom detaljhandeln försattes i konkurs i september jämfört med 68 under motsvarande månad i fjol, enligt statistik från UC. Men trots att antalet konkurser minskade med 9 procent under månaden så spår UC att nedgången kommer brytas under hösten med ett ökande antal konkurser, bland annat som en följd av det ekonomiska läget.

– Antalet nystarter är fortsatt det lägsta på ett decennium inom både byggindustrin, hotell och restaurang och detaljhandeln. Trots minskningen i antalet konkurser den gånga månaden inom detaljhandeln är den bransch inom näringslivet där stämningsläget är som svagast. Det är mycket troligt att konkurserna kommer att ta fart igen under hösten, vilket bland annat Konjunkturinstitutet konstaterat i sin senaste mätning. Kostnadsökningar såsom hyreshöjningar och lönekostnader slår direkt mot handeln samtidigt som hushållen kommer fortsätta att hålla hårt i plånboken under hösten och vintern. Köper man in varor i andra valutor så skapar den svaga kronan dessutom högre inköpskostnader trots de åtgärder som Riksbanken nu vidtagit. Det här är ingenting som kommer ge effekt över en natt. I bästa fall kommer vi att få se en långsam förstärkning av kronan där flera komponenter spelar in såsom minskad oro kring fastighetssektorn, men dessförinnan kommer många handelsföretag att få kämpa hårt för sin överlevnad, säger Gabriella Göransson, vd på UC.

Hittills i år har antalet konkurser i detaljhandeln ökat med 33 procent och 646 företag har gått omkull jämfört med 486 stycken under motsvarande nio månader i fjol.

Under september månad ökade antalet konkurser totalt med 14 procent jämfört med motsvarande månad i fjol. Hittills i år, januari till september, har antalet konkurser totalt ökat med 34 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08