23948sdkhjf

Undersökning: Brott fortsatt handelns största utmaning

Många brottsutsatta handlare väljer att inte polisanmäla eftersom det sällan leder till fällande dom.

41 procent av butiker har utsatt för brott eller hotfullt beteende under den senaste tiden. Det visar Svensk Handels Säkerhetsindex för det tredje kvartalet 2023. Det innebär en minskning med två procentenheter sedan föregående kvartal, men visar samtidigt att brott fortsatt är handelns största utmaning. Andelen hot och våld i samband med stöld har också ökat enligt de två senaste undersökningarna.

– Vi träffar handlare varje vecka som ger en ganska dyster bild av utvecklingen. Det finns ljuspunkter, men sammantaget är utmaningarna fortsatt stora, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Fler butiker uppger att poliser och väktare i området blivit vanligare, vilket skapar en ökad känsla av trygghet. Precis som tidigare upplever samtidigt alltför många handlare att en polisanmälan sällan leder till fällande dom. Bara 43 procent av brottsutsatta butiker ansåg därför att det var mödan värt att polisanmäla och bara tre av tio stöldbrott har anmälts till polisen.

– Polisens tydliga uppmaning är att handlare måste fortsätta att anmäla alla brott de utsätts för, vilket också är något vi uppmanar till, men det är fortfarande allt för många brott som bara passerar utan åtgärd. Det får aldrig bli accepterat med brott mot handeln, säger Nina Jelver.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093