23948sdkhjf

Så många miljarder värderas Rusta för inför noteringen

Grundarfamiljerna Forsgren och Forssell kommer att kvarstå som väsentliga ägare även efter noteringen.

Lågpriskedjan Rusta värderas till cirka 6,5-7,6 miljarder kronor i det erbjudande av befintliga aktier som görs inför noteringen på Stockholmsbörsen.

Det framgår av ett pressmeddelande på måndagen i spåren av att Rusta den 26 september meddelade att bolaget har för avsikt att börsnotera sig.

Teckningskursen i erbjudandet väntas fastställas i intervallet 43-50 kronor per aktie, vilket alltså värderar Rusta till i storleksordningen 7 miljarder kronor. Någon nyemission görs inte i samband med noteringen, i linje med tidigare besked från lågpriskedjan.

Erbjudandet omfattar upp till cirka 45,5 miljoner befintliga aktier (exklusive övertilldelningsoption), vilket motsvarar 30 procent av det totala antalet aktier i bolaget. Aktierna erbjuds av familjerna Forsgren och Forssell samt övriga aktieägare i bolaget, bestående av bland annat nuvarande och tidigare medlemmar av koncernledningen.

Ifall övertilldelningsoptionen utnyttjas kan sammanlagt upp till 34,5 procent av bolagets aktiekapital säljas inför noteringen.

Anders Forsgren, som är grundare, styrelseledamot och huvudägare i Rusta, uppger sig se fram emot att vara en del av Rustas fortsatta utveckling som noterat bolag, och de möjligheter det ska innebära för Rustas fortsatta expansion.

– Vi i familjerna Forsgren och Forssell kommer att kvarstå som väsentliga ägare efter noteringen och vi och ser fram emot att välkomna nya aktieägare in i bolaget, säger han.

De säljande aktieägarna har åtagit sig att ingå en lock-up om 360 dagar från första dagen för handel.

Rusta har 203 varuhus i Sverige, Norge, Finland och Tyskland per dagens datum. Rustas nettoomsättning var 10,2 miljarder kronor under det senaste räkenskapsåret (2022/23).

I samband med avsiktsbeskedet i september kring börsnoteringen kommunicerade Rusta att bolaget har tagit fram finansiella mål på medellång sikt samt antagit en utdelningspolicy.

Teckningsperioden i erbjudandet pågår från den 10 till den 18 oktober. Första beräknade handelsdag på Nasdaq Stockholm är den 19 oktober.

Carnegie är den huvudsakliga finansiella rådgivaren åt bolaget i samband med noteringen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.531