23948sdkhjf

Ny rapport: Betalappar på väg att gå om kortbetalning

Betalappar är på god väg att bli den vanligaste betalmetoden i Sverige.

Snart kan betalappar som Apple pay och Swish bli en vanligare betalningsmetod än både kort och kontanter. Det visar rapporten ”Sverige betalar” som genomförs för elfte året i rad.

Betalapparna gick för ett par sedan om kontanter i samtliga betalsituationer. I årets rapport konstaterar man att apparna även tar allt större mark från kortbetalning.

Deltagarna i rapporten har fått svara på vilket betalalternativ de föredrar att använda i åtta olika betalsituationer: e-handel, betalning till en vän, parkering, torghandel, restaurangbesök, betalning i butik samt hyra och räkningar.

Betalning med kort var tidigare den populäraste betalningen i fem av åtta situationer. Nu är det enbart två, vid köp i butik och restaurang, där kortbetalning fortfarande dominerar.

”Vi kan se att betalapparna inte bara ersatt kontanterna, utan nu även är på väg att ersätta kortbetalningar”, står det i rapporten.

Enligt rapporten fortsätter betalapparna att växa år för år och utvecklingen ser inte ut att avta. Trenden följer med teknikutvecklingen och en slutsats i rapporten är att populariteten med betalappar helt enkelt hänger ihop med att det är smidigt.

Swish var den vanligaste betaltjänsten som hela 96 procent av svenskarna använder, följt av Mastercard med 78 procent och Klarna med 77 procent. När det gäller köp i butik är Apple pay den mest populära betalappen med 51 procent. 

Sedan 2017 har andelen som använder sin mobiltelefon för att betala i fysisk butik har ökat med 16 procentenheter. 38 procent uppger i dag att de använder mobilen när de handlar i fysiska butiker.

Unga kvinnor i åldrarna 16–29 år använder sig av betalappar i högst utsträckning.

Rapporten baseras på intervjuer under september med 1 000 svenskar mellan 16 och 74 år, som slumpmässigt intervjuats av Sifos webbpanel. Insight Intelligence, Adyen, Postnord Strålfors och Swedbank Pay ligger bakom rapporten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094