23948sdkhjf

Blek oktober för e-handeln – men uppåt för skönhet

Fler e-handlade i oktober i år jämfört med motsvarande månad i fjol men spenderade betydligt lägre belopp och utvecklingen för e-handeln i stort betecknas som svag i oktober.

Det visar Svensk Handels E-handelsindikator för oktober där det konstateras att den totala omsättningen i e-handeln uppgick till 10,8 miljarder kronor vilket är en minskning med 8 procent mätt i löpande priser jämfört med motsvarande månad i fjol.  Därmed blev oktober den sjunde månaden hittills under 2023 med negativ omsättningsutveckling.

Men trots att Svensk handel målar upp en generellt dyster bild av utvecklingen så finns det branscher som sticker ut och ökar i antalet e-handlade konsumenter som kategorin skönhet och hälsa. 20 procent av konsumenterna e-handlade i kategorin i oktober 2023 vilket är en ökning från 17 procent samma månad förra året.

Apoteksvaror fortsätter att gå bra i näthandeln och var återigen den varukategori som e-handlas av flest konsumenter följt av kläder och skor som är den näst mest handlade varukategorin online och som handlades av 29 procent av konsumenterna i oktober. Hemelektronik och möbler lockade färre konsumenter i oktober i år jämfört med samma månad i fjol. 13 procent av konsumenterna e-handlade hemelektronik i oktober 2023 vilket är en minskning från 16 procent samma månad förra året.

– Oktober var ännu en tuff månad för e-handeln i ett läge där flera e-handlare jobbar hårt för att nå lönsamhet. Många konsumenter har sannolikt hållit lite extra hårt i plånboken för att vänta in attraktiva erbjudanden i november, säger Per Ljungberg, innovationschef på Svensk Handel.

Hittills i år, från januari till och med oktober, har omsättningen i e-handeln minskat med totalt 6 procent mätt i löpande priser jämfört med samma period under fjolåret. Dock menar Svensk Handel att utvecklingen  är betydligt dystrare ändå för vissa branscher.

Bland de branscher som omsätter mest och trots allt uppvisar positiva tillväxttal finns just apoteksvaror och kläder och skor. Dock uppger Svensk Handel att tillväxten i dessa fall i högre utsträckning är inflationsdrivna än konsekvenser av en tydligt ökad volymförsäljning. Möbler är den kategorin som uppvisar sämst omsättningsutveckling hittills i år, januari till oktober, och minskar kraftigt i volym och löpande priser.  Omsättningen i kategorin uppskattas till cirka 6 miljarder kronor under perioden vilket är en minskning med 44 procent jämfört med samma period i fjol.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109