23948sdkhjf

HUI tror på ljusare tider för handeln

HUI höjer prognosen för 2023 då detaljhandeln visat sig vara oväntat motståndskraftig.

Omkostnaderna för hushållen har ökat kraftigt på grund av inflation och räntehöjningar och en svagare köpkraft har varit ett hårt slag mot detaljhandeln. Men nu är toppen nådd och i slutet av 2024 kommer kostnadstrycket att lätta. Det konstaterar HUI i årets sista konjunkturrapport.

Trots det rådande läget har detaljhandeln har varit överraskande motståndskraftig under 2023, vilket innebär att HUI höjer prognosen för försäljningen i år från 1 till 3 procent i löpande priser. Det är dagligvaruhandeln som står för hela tillväxten. I fasta priser höjs prognosmissen från -7 till -6 procent.

– Under 2024 förväntas konsumtionen nå samma volymer som under 2023. Framåt hösten förväntas hushållens ekonomiska situation successivt förbättras. Hushållens kostnadsökningar har under det senaste året slagit väldigt olika och i stor utsträckning bestämts av storleken på bostadslånen. Under 2025 är bedömningen att stigande inkomster och sjunkande ränteläge ger snabbare snurr på hjulen igen, säger Joakim Wirén, analytiker på HUI Research, i en kommentar.

Under nästa år spår HUI att detaljhandeln kommer att växa med 1 procent i löpande priser, samtidigt som försäljningen blir oförändrad i fasta priser. Framför allt är det tre delbranscher som kommer lyckas öka försäljningen i löpande priser under 2024. Apotekshandeln kommer att fortsätter att växa, även handel med brett sortiment och många lågprisalternativ samt kläd- och skohandeln.

Efter att ha tappat fast i samband med pandemin fortsätter nu kläd- och skohandeln att återhämta sig. HUI spår att försäljningen ökar från 3 till 4 procent under 2023, från 2 till 3 procent för 2024 och med 2 procent 2025.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078