23948sdkhjf

Julhandeln väntas backa med halv miljard

Kärva ekonomiska tider har samtidigt skapat guldläge för secondhand-marknaden.

Julen brukar innebära ett rejält uppsving i försäljning för många handlare, men i år väntas den backa kraftigt. Det visar en prognos från Svensk Handel bara en dryg vecka innan julafton.

Svensk Handel spår att årets julklappshandel kommer att landa på 21,5 miljarder kronor, vilket skulle innebära en nedgång med 500 miljoner kronor jämfört med i fjol.

– För många handlare blir årets julhandel viktigare än någonsin. Det är bråda dagar i handeln och försäljningen kommande dagar är avgörande för att balansera upp ett ekonomiskt tufft år. Samtidigt har många konsumenter tvingats till en bantad julklappsbudget i år, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i en kommentar.

Inflation och snabbt stigande räntekostnader har som bekant urholkat konsumenters köpkraft. I Svensk Handels undersökning uppgav 67 procent av de tillfrågade att de av ekonomiska skäl överväger att dra ner på julklappsinköpen. 32 procent av konsumenterna uppgav att de kommer att dra ned på sina julklappsinköp i år jämfört med förra året.

En tydlig trend i år är att intresset för secondhand ökar betydligt. Var fjärde svensk planerar att köpa en vara som är begagnad. Det är i synnerhet i den yngre generationen, i ålderspannet 25–34 år, som ökningen sker. Och det är särskilt kläder, skor och väskor som inhandlas begagnat.

– Kombinationen av ökad pris- och hållbarhetsfokus gör att det är ett guldläge för secondhand-marknaden i årets julhandel. De många handlare som omfamnat försäljningen av secondhand har slagläge, säger Sofia Larsen.

Konsumenterna gör också gärna sina julklappsinköp online. 45 procent uppgav att de kommer köpa merparten av sina klappar på nätet, medan 33 procent föredrar att handla i butiker på orten där de bor.

– Vi ser nu att e-handeln etablerat sig som den största kanalen för julklappsinköpen. Butikens roll är fortsatt mycket viktig. Kunden vill ha mixen, säger Sofia Larsen.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062