23948sdkhjf

UC spår ingen ljusning i konkursmörkret

Konkurserna i detaljhandeln ökade med totalt 27 procent under helåret 2023.

Totalt gick 928 företag inom delbranschen detaljhandel i konkurs under 2023 jämfört med 730 bolag under 2022. Det visar UC:s konkursstatisk för december och helåret 2023. 

Under årets sista månad 2023 ökade antalet konkurser med 14 procent i detaljhandeln och 82 företag gick omkull jämfört med 72 motsvarande månad föregående år.

UC spår inte heller någon ljusning utan befarar tvärtom att antalet konkurser fortsätter att öka under vintern då det råder oenighet om hur långvarig och djup krisen blir med osäkerheten kring krig, arbetslöshet, energipriser och allmän oro på marknaden.
– Den svagt optimistiska trenden som vi såg under hösten där konkurserna tycktes stabiliseras har nu vänt och konkurserna har åter tagit fart. Det är troligt att både återbetalning av skatteanstånden från pandemin och den ökande arbetslösheten ligger bakom, men också det faktum att vi nu har krig i både Ukraina och Mellanöstern. Sverige befinner sig i en lågkonjunktur som kan få långsiktiga effekter både på statskassan, företagen och hushållen. Att nystarterna under året dessutom är de lägsta på mycket länge inom flera stora branscher säger något om den pessimism och oro som vi dessvärre blivit tvungna att vänja oss vid och som vi kommer att få leva med ett bra tag framöver, säger Gabriella Göransson, vd för UC i en kommentar.

Totalt steg antalet företagskonkurser med 23 procent i december, jämfört med samma månad året före. För helåret 2023 ökade antalet konkurser totalt med 29 procent jämfört med föregående år. 

Konkurserna låg under det gångna året på det högsta nivåerna sedan finanskrisen på 1990-talet och för åtta av de tio branscher som UC kartlägger ökade antalet konkurser under året.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.14