23948sdkhjf

Rekonstruktionsplanen godkänd – Sportshopen får andrum

Göteborgs tingsrätt fastställde på fredagen rekonstruktionsplanen för Swedemount Sportswear & Fashion.

Detta då en majoritet av fordringsägare godkänt villkoren i den rekonstruktion som bolaget, som driver 21 fysiska butiker samt tre e-handelsajter, lade fram i mitten av november. Planen, som Dagens handel skrev om strax innan julhelgerna i fjol, innehöll förutom nedskrivning av skulder med 75 procent bland annat kraftig minskning av personal, omförhandlade hyror och minskade lokalytor.

– Den finansiella svackan orsakad av att våra gränsbutiker mot Norge stängdes under pandemin, har nu kunnat repareras och rekonstruktionen har gjort att vi fått andrum att genomföra stora förbättringar och besparingar som långsiktigt möjliggör en sund affär, säger Johan Andgren, vd, i en kommentar.

Besparingar som har identifierats inför den närmaste treårsperioden uppgår till cirka 61 miljoner kronor, uppgav aktören i rekonstruktionsplanen.

Vidare uppgav Sportshopen i planen att ytterligare organisatoriska förändringar väntade, något som skulle  leda till minskning av personalkostnad samt ytterligare omkostnadsminskningar genom omförhandling av leverantörsavtal och översyn och effektivisering av bolagets inköpsprocesser.

Huvudsakliga prioriterade fordringsägare utgörs av Swedbank och Almi med sammanlagda fordringar om drygt 109 miljoner kronor respektive 4 miljoner kronor.

Prognosen för 2024 är en omsättning om nära 784 miljoner kronor och ebitda på drygt 16 miljoner kronor. För 2025 väntas omsättningen uppgå till 852 miljoner kronor med ett ebitda-resultat på 23 miljoner kronor.

Bolagets rekonstruktör Lars Zetterberg uttrycker i ett pressmeddelande att han är nöjd med rekonstruktionsarbetet och meddelar att”syftet med ett rekonstruktionsförfarande, är just som i detta fall, att rädda bolag med en frisk kärnverksamhet från en tillfälligt uppkommen svacka”.

Tingsrättens beslutet vinner laga kraft om tre veckor från den 26 januari.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079