23948sdkhjf

Cyberattacken kostar Rusta 70 miljoner i januari

Cyberattacken mot Tietoevry har slagit hårt mot flera detaljhandelskedjor. Rusta, som fortfarande har driftstörningar, bedömer att försäljningstappet i januari månad hamnar på 70 miljoner kronor.

Rusta ger via ett pressmeddelande på fredagseftermiddagen en uppdatering om läget efter cyberattacken den 20 januari. Den nyligen börsnoterade lågpriskedjan bedömer att det totala försäljningstappet i januari månad, till följd av driftstörningarna, uppgår till omkring 70 miljoner kronor med en negativ Ebita-effekt på omkring 30 miljoner. 

Ju längre störningarna pågår desto större negativa konsekvenser får det för Rustas värdekedja och därmed försäljning, konstateras i lägesuppdateringen där kedjan listar de it-relaterade problemen som just nu påverkar verksamheten:

  • Stora begränsningar i system för varuförsörjning till varuhusen.
  • Begränsad förmåga att driva effektiv marknadsföring i avsaknad av hemsida och fungerande system för kundklubb.
  • Rustas e-handel har inte varit tillgänglig sedan störningarna inleddes.
  • Begränsad kapacitet i kassorna.

Enligt pressmeddelandet kan hostingleverantören Tietoevry fortfarande inte ge någon prognos om när driftstörningarna kan vara fullt åtgärdade. I nuläget tillämpas temporära lösningar för att minska de negativa effekterna. 

Rustas varuhus är öppna, men med hänsyn till svårigheterna med varuhusförsörjningen har kedjan beslutat att skjuta fram varuhusöppningen i Sala. Den var planerad till den 20 mars, men sker nu i stället två veckor senare.

Granngården som tvingades stänga även sina butiker efter it-attacken öppnade portarna igen i tisdags och har nu också återöppnat sin e-handel. Även Stadium har efter nästan en vecka utan e-handel fått upp sin hemsida igen. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078