23948sdkhjf

Köpet av ÖoB klart – mot ägarfamiljens vilja

Efter en lång och segdragen tvist mellan Europris och svenska ÖoB meddelar den norska lågprisjätten att köpet av de resterande 80 procent av aktierna i ÖoB ska genomföras.

Norsk skiljedomstol gav i slutet av 2023 Europris rätt att utnyttja sin option att fullfölja strukturaffären.

Då hade samgåendet mellan de båda bolagen varit uppe på förhandlingsbordet sedan 2018 när Europris förvärvade 20 procent av aktierna i ÖoB samtidigt som ÖoB:s ägare Runsvengruppen fick 2,6 procent av aktierna i Europris.

Tvisten uppges bottna i att bolagen därefter inte kommit överens om priset på resterande aktier.

Runsvengruppen, som försökt sätta stopp för samgåendet och blåsa av affären, hävdar att optionen skulle ha utnyttjats före 2020, vilket norsk skiljedomstol avvisat.

Köpeskillingen för resterande 80 procent av aktierna fastställs till cirka 209 miljoner kronor, enligt skiljedomstolen. Slutsumman baseras på ett justerat resultat av Runsvengruppens Ebidta för 2019 och 2020.

ÖoB har omkring 90 butiker och en årlig omsättning på runt fyra miljarder kronor. De båda kedjorna har ett stort överlapp i produktutbudet, framför allt när det gäller non food-varor. Europris skriver i ett pressmeddelande att den svenska lågpriskedjan är i behov av en omsvängning efter flera års begränsad tillväxt och svag lönsamhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.046