23948sdkhjf

Försäljningen av hemelektronik backar: ”Tufft år för branschen”

Branschen riktar hård kritik mot elektronikskatten som slår hårt mot försäljningen.

Försäljningen av hemelektronik minskade med 7 procent under 2023. Det visar siffror från Elektronikbranschen, som samlar handlare, leverantörer och distributörer av hemelektronik.

– Det har varit ett tufft år för branschen och för konsumenterna. Dyrare boende, energi och mat lämnar mindre kvar till annat, säger Pernilla Enebrink, vd för Elektronikbranschen, i en kommentar.

Försäljningen av stationära datorer stod för den största minskningen och backade hela 32 procent. Minskningen gör bärbara datorer är inte lika dramatisk, men betydande på -14 procent.

Den enda produktgrupp som visar på en positiv försäljningsutveckling under 2023 är spelkonsolerna, vilket delvis beror på störningar i leveranser under 2022, vilket påverkar siffrorna för 2023.

Den produktgrupp som klarade sig näst bäst är de större tv-apparater. Försäljningen av tv på 65 tum är oförändrad sedan 2022. Men de mindre storlekarna minskar med totalt -5 procent.

Samtidigt ökade skatteintäkterna från elektronikskatten kraftigt efter ändringar som trädde ikraft den 1 juli ifjol. Enligt Skatteverkets siffror blev det en ökning med 45 procent. Korrigerat för försäljningstappet var ökningen 57 procent.

– Att regeringen i det här svåra ekonomiska läget väljer att kraftig höja elektronikskatten är obegripligt. Elektronikskatt plus moms på elektronikskatten kan nu hamna på nästan 680 kronor för en produkt. Det gör att fler tvingas välja billigare produkter som kan ha kortare hållbarhet vilket är sämre för miljön. Skatten måste tas bort, säger Pernilla Enebrink.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094