23948sdkhjf

Superkvartal för Akademibokhandeln drar upp Bokusgruppen

Akademibokhandeln ökade online med hela 25 procent i fjärde kvartalet. Bokusgruppens vd gläds också åt att det nu också vänt för Bokus online.

Den positiva utvecklingen för Akademibokhandeln fortsatte i det fjärde kvartalet 2023. Omsättningen för butikerna ökade med 5,7 procen och försäljningen online accelererade med en omsättningsökning på hela 24,8 procent.

Det är också hela Bokusgruppens starkaste kvartal hittills, med en omsättningsökning på 7,5 procent och ett Ebitda-resultat på 114,9 (94,4) miljoner.

”En fantastisk avslutning på året för Akademibokhandeln, vilket är ett kvitto på styrkan i vårt omnikanalerbjudande”, sammanfattar Maria Edsman i vd-ordet.

Det starka fjärde kvartalet bidrog till en omsättningsökning för Bokusgruppen på 2,7 procent på helåret. Bruttomarginalen ökade under 2023 med 2,0 procentenheter och Ebita med 21,7 procent. Det innebär att det finansiella målet för Ebita uppnåddes.

Allra mest glädjande är dock, enligt Maria Edsman, att det fjärde kvartalet innebar en vändning för Bokus online, som sedan pandemin sett en tillbakagång i försäljningen. Omsättningsökningen landade på 8,9 procent.

”Att vår e-handelsförsäljning utvecklades så positivt i det fjärde kvartalet är en stark bedrift givet att e-handeln i stort, enligt Svensk Handels e-handelsindikator, minskade med 11 procent i samma period”, konstaterar Maria Edsman i vd-ordet.

Hon hänför det goda resultatet till de åtgärdprogram som genomförts och det hårda arbete som lagts ned av dedikerade medarbetare. Även optimering av e-handelslogistiken har varit i fokus under året. För att ytterligare förbättra förutsättningarna för ett än mer konkurrenskraftigt leveranserbjudande fortsätter fokus att ligga på utveckling av logistiken under 2024, berättar hon vidare.

På butikssidan beslutades under kvartalet att etablera en ny butik i Tyresö centrum utanför Stockholm. Butiken öppnar under första kvartalet 2024. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125