23948sdkhjf

Apoteken går bäst i e-handeln – stora skillnader mellan branscher

Här är branscherna som går bäst och sämst på nätet.

Det råder stora skillnader i försäljningstillväxten på nätet mellan olika branscher, visar nya siffror från Postnords E-barometer. Allra bäst går apoteken som visade på en tillväxt på 17 procent under 2023 jämfört med 2022.

– Apotek har varit den snabbaste växande branschen online sedan långt innan pandemin. Det har två huvudorsaker. En är att Sverige som enda västland har haft apoteksmonopol, vilket lett till att vi varit långt efter alla andra länder gällande antal apotek. Det har skapat en tillgångslucka som vi fyllt. Dessutom har Sverige bra förutsättningar i form av e-recept, mobilt bank-id och regleringar som möjliggör försäljning av receptbelagt på ett smidigt sätt, säger Björn Thomgren, vd för Meds i en kommentar i rapporten.

Även kläder och skor visade på tillväxt, med 3 procent, något som uppges berott på en priseffekt. Sämst gick bygghandeln som minskade med 19 procent. Hemelektronik, sport & fritid, möbler & inredning, dagligvaror samt böcker & media tappade samtliga i e-handelsförsäljningen under 2023, med mellan 3 och 6 procent.

E-handeln i stort backade två procent och landade på en omsättning på 133 miljarder kronor. Det är andra året i rad med negativ tillväxt efter toppåret 2021. Utvecklingen har berott på flera omvärldsfaktorer som fått aktörerna att prioritera annorlunda.

– 2023 började med fallande tillväxttal, inflation och stigande räntekostnader vilket ledde till att e-handeln ställde om fokus från tillväxt till lönsamhet, säger Marie Rudolfsson, paketchef på Postnord Sverige.

Enligt Postnordsrapport uppger 32 procent av e-handlarna att de under 2024 kommer att fokusera på prissättning för att öka sin lönsamhet. 28 procent på uppger att fokus ligger på merförsäljning och 8 procent svarar försäljningskanaler.

Bland konsumenterna är de populäraste aktörerna inom e-handeln Apotea, Amazon och Zalando.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079