23948sdkhjf

Rekordnivå på antalet konkurser – högsta på 20 år

”Vi fortsätter att se nya toppnoteringar varje månad och befinner oss verkligen mitt i stormens öga”, konstaterar kreditupplysningsbolagets vd.

Antalet konkurser i Sverige fortsätter att vara på en rekordhög nivå. Det visar siffror från kreditupplysningsbolagen UC och Creditsafe (som enbart täcker aktiebolag). Konkurserna steg med 64 respektive 62 procent under februari, jämfört med samma period 2023.

Totalt försattes 908 aktiebolag i konkurs i februari, jämfört med 559 förra året och 454 året innan det. Det är den högsta siffran för februari på 20 år. Enligt Creditsafe får man gå tillbaka till 1994 för att hitta en liknande månad.

– Vi fortsätter att se nya toppnoteringar varje månad och befinner oss verkligen mitt i stormens öga. Det är 19:e månaden i rad med negativ utveckling och flera branscher uppvisar riktigt mörka siffror, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe, i en kommentar.

Bilhandlaren Auto Lounge med 486 miljoner i omsättning stod för den största konkursen, därefter e-handlaren Cake, som redovisat en förlust på -369 miljoner kronor under 2022.

Det är framför allt fordonsbranschen som toppar listan med antalet konkurser under februari, därefter är det byggsektorn, restauranger och information- och kommunikationsbranschen som är värst drabbade under månaden.

– Det här är branscher som stuckit ut i vår statistik som riskbranscher alltsedan inflationen tog fart, men det är nu under de senaste månaderna som vi sett de riktigt höga ökningarna, säger UC:s vd Gabriella Göransson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063