23948sdkhjf

Tillväxt för apoteken – men fortsatt svag lönsamhet

Trots tuffa villkor på marknaden ökade apoteksbranschen för andra året i rad, både när det kommer till försäljningen i butik och e-handel. Det framgår av en ny rapport där branschen summerar 2023.

Under 2023 omsatte hela apoteksmarknaden knappt 78 miljarder kronor, vilket är en ökning med sju procent jämfört med föregående år. Samtidigt är lönsamheten i branschen är svag och nedåtgående. Det samlade rörelsemarginalen för året beräknas till 1,6 procent.

– Året har varit tufft för apoteksbranschen och präglats av kostnadsökningar och intäktsbortfall, säger Johan Wallér, vd på Sveriges apoteksförening, i en kommentar.

Antalet fysiska öppenvårdsapotek har knappt förändrats sedan föregående år och uppgår till 1 405.

2020 fanns det flest antal apotek. Sedan dess har antalet minskat, medan e-handeln har ökat kraftigt. Minskningen har framför allt skett i större städer, medan antalet apotek varit i princip oförändrat på mindre orter och i glesbygd.

Apotekens e-handel fortsätter att växa och omsätter nu över 20 procent av öppenvårdsmarknaden. Tillväxttakten för förskrivna varor i e-handeln var 20 procent. Detta går mot trenden i övrig detaljhandel där
e-handeln gick ner märkbart under 2022.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078