23948sdkhjf

Kraftigt tapp i omsättning för Footway

Året började i uppförsbacke. Jättetappet förklaras av varubrist.  

Det problemtyngda e-handelsbolaget med tolv e-handelsplattformar i portföljen avslutade den 13 februari en drygt halvår lång rekonstruktion. I dag, fredag, släpptes försäljningssiffrorna för första kvartalet, januari till och med mars. 

Året har börjat i motvind. Försäljningen mer än halverades. Omsättningen uppgick till 102 miljoner kronor jämfört med fjolårets kvartalsförsäljning på 216 miljoner kronor. Sverigemarknaden följde samma utveckling: Försäljningen sjönk till 44 miljoner kronor jämfört med 86 miljoner kronor i fjol.

Tappet förklaras bland annat av att bolaget inte har kunnat göra tillräckligt med inköp under rekonstruktionsperioden. Därmed har inte efterfrågan av vinter- och vårprodukter kunnat tillgodoses. 

Även det totala antalet besökare halverades och nytillskottet av kunder minskade. Under första delen av januari flyttades samtliga varor från Helsingborgslagret till centrallagret i Eskilstuna.

Rörelseresultat, EBITA, uppgick under kvartalet till 142 miljoner kronor jämfört med -24,5 miljoner under kvartalet i fjol och soliditeten stärktes från 14 till 41 procent. Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till -85,5 miljoner kronor jämfört med 3,5 miljoner kronor för första kvartalet i fjol. Det negativa kassaflödet förklaras främst ha påverkats av en skuldnedskrivningslikvid på 69,5 miljoner kronor som betalades i samband med att bolaget gick ut rekonstruktionen. 

Inför årsstämman den 23 maj föreslås nyval av David Holender eftersom Jakob Mörndal har avböjt omval.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066