23948sdkhjf

The Body Shops svenska bolag i frivillig likvidation

Turbulensen inom The Body Shop har nu lett fram till att det brittiska moderbolaget valt att likvidera det svenska dotterbolaget. Enligt nya uppgifter orsakades kollapsen av att banken HSBC drog tillbaka sina krediter.

Osäkerheten kring Body Shops svenska verksamhet har varit stor. Nu står det klart att beslut har fattats om likvidation av The Body Shop Svenska AB. Den trädde i kraft den 19 april.

Det är Market som tagit del av protokollet från en extrainsatt bolagsstämma den 10 april, där beslutet fattades om att ansöka om frivillig likvidation. En sådan sker vanligtvis när ägarna inte längre vill bedriva verksamheten. 

Deltagande aktieägare vid bolagsstämman var moderbolaget The Body Shop International Limited genom rekonstruktören Geoffrey Paul Rowley.

”Efter vederbörligt och noggrant övervägande, föreslog och beslutade aktieägaren att bolaget ska träda i frivillig likvidation ….” står det bland annat enligt Market.

Dagens Handel har i en rad artiklar berättat om de allt djupare problemen för The Body Shop sedan skönhetskedjan i slutet av förra året såldes av brasilianska Natura & Co till tyska investeringsbolaget Aurelius. När Aurelius meddelade att en betydande del av verksamheten i Europa och Asien skulle säljas inleddes några turbulenta månader som nu lett fram till likvidationen av det svenska bolaget.

Enligt nya uppgifter i brittiska The Telegraph så satte den negativa spiralen fart då den brittiska banken HSBC, som varit kreditgivare till The Body Shop genom moderbolaget Natura, inte längre ville låna ut några pengar. Efter att den nya ägaren Aurelius misslyckats med att hitta nytt kapital uppstod ett underskott på motsvarande minst 100 miljoner pund. Det ledde sedan fram till kollapsen, enligt The Telegraph.

En källa nära Aurelius hävdar att investmentbolaget inför förvärvet inte var informerat om HSBC:s beslut att klippa banden med The Body Shop. 

De stora problemen började märkas i februari när svenska The Body Shops brittiska moderbolag The Body Shop International Limited försattes i rekonstruktion. Kort därefter ansökte The Body Shop om konkurs i bland annat USA, Kanada och Danmark.

Det har orsakat stora leveransproblem i hela kedjan, inte minst i Sverige. 

– De har stoppat leveranser och sen två månader tillbaka har jag inte fått in varor, sa franchisetagaren Maria Lindgren Broman till Sundsvalls Tidning i samband med att hennes butik gick i konkurs.

Av samma skäl har den svenska webbshopen legat nere sedan i mars. Stora delar av den svenska ledningen har också övergett det sjunkande skeppet.

I Sverige har The Body Shop haft runt 30 franchisebutiker samt cirka 35 egna butiker över hela landet. Konkurserna och stängningarna har avlöst varandra under det senaste året, även innan den värsta turbulensen startade.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094