23948sdkhjf

Fortsatt dämpad framtidstro i handeln

Handeln har nu legat under indikatorvärdet 100 i 23 månader i rad.

Förväntningarna i handeln är fortsatt dämpade, trots tecken på ljusning för svensk ekonomi i stort. Det visar Handelsbarometern för april.

– Indikationer på kommande räntesänkningar och en fallande inflation i all ära, men ännu väntar branschen på att se den faktiska förändringen som ska stärka konsumenternas köpkraft. Först då tror vi att framtidstron kan komma att öka rejält, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel, i en kommentar.

Hela 52 procent av handlarna inom fysisk butik tror på en försämring under de kommande 12 månaderna, medan enbart 12 procent tror på en förbättring. Samtidigt landar månadens indikatorvärde på 85,2, vilket innebär 0,2 enheter bättre än i mars.

För e-handeln landar månadens indikatorvärde på 95,9, vilket är 0,6 enheter bättre än i mars. Inom e-handeln tror 34 procent på en försämring och 23 procent på en förbättring.

Svensk Handels Barometern  genomförs av Svensk Handel varje månad och bygger på svar från 600 slumpvis utvalda butikschefer, butiksägare och e-handlare. Ett värde under 100 innebär att handeln ser pessimistiskt på kommande tre månader utifrån lönsamhet, antalet anställda samt försäljning. Handeln har nu legat under 100 i 23 månader i rad.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11