23948sdkhjf

Mors dag väntas dra in 1,5 miljarder till handeln

I år räknar Svensk Handel med en ökning under högtiden jämfört med ifjol.

På söndag är det mors dag. Då kommer 1,5 miljarder kronor att spenderas i handeln, enligt en undersökning från Svensk Handel.

Det innebär att dagen växer jämfört med i fjol även med inflationen inräknad. Omsättningen uppskattas då ha landat på 1,25 miljarder kronor.

– Svenska handlare uppskattar givetvis alla de högtider och särskilda dagar som medför att kunderna besöker och konsumerar i butikerna. Särskilt glädjande är att vi noterar en ökning i omsättning jämfört med förra året. Även fast en del av ökningen kan härledas till inflationen råder det inga tvivel om att vi spenderar något mer för att fira våra mammor i år. Detta talar för att kunderna börjar hitta tillbaka till butikerna, säger Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

I år uppskattas den genomsnittliga presentsumman ligga på 250 kronor. Det är blommor och konfektyr som hör till de vanligaste gåvorna, vilket 27 respektive 14 procent av konsumenterna planerar att köpa. Undersökningen visar att mer än tre av fyra planerar att fira mors dag. Kvinnor och män uppmärksammar dagen i ungefär lika stor utsträckning.

Även handlarna själva värderar mors dag högt, enligt undersökningen. Den räknas som det sjunde viktigaste försäljningstillfället för den svenska detaljhandeln under året.

45 procent av handlarna i dagligvaruhandeln uppger att dagen är viktig för försäljningen. Inom sällanköpshandeln är motsvarande siffra 16 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078