23948sdkhjf

Beijer ser ljusning för byggmaterialhandeln

Allt fler signaler indikerar att marknaden har nått botten och att en gradvis återhämtning är att vänta. Det menar Beijer Byggmaterial som redovisar en ny rapport.

I det tuffa ekonomiska läget har byggmateraialhandeln varit bland de de branscher som drabbats hårdast. Lågkonjunkturen fick byggandet att stanna av och någon uppgång har ännu inte noterats.

Enligt Beijer Byggmaterials senaste Branschrapport är det konsumenter och de mindre entreprenörerna som lyfter marknaden, meden de större byggföretagen har en tuffare situation. Nybyggnationen av bostäder har minskat med 70 procent från 2021 till 2023, vilket har lett till ett stort antal konkurser av byggföretag.

Trots att det fortfarande är en tuff marknadssituation har det skett förbättringar på ett antal områden de senaste tre månaderna som gör att man nu tror på en ljusning.

– Inflationen fortsätter neråt och vi kan vänta oss fler räntesänkningar under året, det är viktiga signaler till marknaden. Från 1 juli höjs dessutom ROT-avdraget, vilket är positivt, men det krävs också initiativ för att få igång nybyggnationen. Sverige har ett stort underskott av bostäder och det krävs stabilitet och bättre ekonomiska förutsättningar för att fler ska våga starta upp framskjutna byggprojekt, säger inköpsdirektör Peter Sjöström, Beijer Byggmaterial.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078