23948sdkhjf

Högre inflation än väntat i maj

”Inflationstakten gick ned i maj, trots att flertalet tjänster ökade i pris”.

KPI-inflationen sjönk till 3,7 procent i maj, enligt de senaste inflationssiffrorna från SCB, Statistiska centralbyrån, som släppte i dag, fredag. Det är en mindre nedgång än väntat. Analytikerna hade i snitt räknat med att den siffran skulle landa på 3,5 procent, enligt Bloomberg.

Sett till samtliga produktgrupper som SCB mäter – varor och tjänster – var inflationstakten 0,2 procent i maj och 3,7 procent under ett år.

Det var främst dyrare kläder, livsmedel, transport, kultur och restaurangbesök som drev upp inflationen under månaden, skriver SCB. Däremot dämpades prisuppgången av lägre el- och drivmedelpriser.

– Inflationstakten gick ned i maj, trots att flertalet tjänster ökade i pris. Det var elpriserna som till stor del bidrog till nedgången, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB, i en kommentar.

Klädpriserna steg med 1,4 procent från april till maj medan skopriserna sjönk 0,4 procent. Under ett år, maj 2023 till maj i år, har klädpriserna ökat med 4,3 procent. Även skopriserna har stigit, ökningen uppgår till 5,9 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.421