23948sdkhjf

Svensk Handel kräver markering från regeringen – Temu svarar

Svensk Handel fortsätter sitt lobbyarbete mot de kinesiska e-handelsjättarna. Nu vänder sig branschorganisationen direkt till regeringen som hittills duckat i frågan. 

Postnords e-handelsbarometer som presenterades i maj visade på ett trendbrott. Numera handlar svenskarna mest från Kina när det handlas från utlandet, nästan vart fjärde nätköp från utlandet sker från Kina. 

Det oroar branschorganisationen Svensk Handel som görs sitt bästa för att få myndigheter och politiker att agera mot kinesiska handelsjättar som Temu och Shein.

I juni hävdade Svensk Handel i ett brev till Konsumentverket att konkurrensen inte sker på lika villkor och krävde att myndigheten agerar, och har sedan fått till svar att Konsumentverket känner till problemen. 

Nu görs ett nytt försök att lyfta frågan och Svensk Handel uppmanar, via ett pressmeddelande, regeringen att markera mot e-handelsjättarna på samma sätt som man gjort i Danmark.

– Regeringen måste göra mer för att värna svenska företag och jobb. Det är oacceptabelt att kinesiska e-handelsjättar tillåts spela efter andra regler än våra svenska företag. Nu måste ansvarig minister Erik Slottner och övriga regeringen sätta ned foten i frågan, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

Hittills har regeringen duckat i frågan. EU har däremot skärpt tonen och EU-kommissionen planerar att föreslå tullar på billiga varor, som skulle slå direkt mot de kinesiska e-handelsjättarna.

Temu tillbakavisar, via sin svenska PR-byrå, kritiken från Svensk Handel och hävdar att det är Temus direkt-från-fabrik-modell som gör att priserna kan hållas nere. Den kinesiska jätten försäkrar också att bolaget tar EU-regler och klagomål från europeiska konsumentorganisationer på största allvar. 

– Vi hoppas kunna fortsätta vår dialog med relevanta intressenter för att förbättra Temus service till konsumenterna. Där vi identifierar förbättringsområden är vi angelägna om att arbeta tillsammans för att förbättra vår service och åtgärda eventuella brister, hälsar Temu via PR-byrån.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062