23948sdkhjf

Konkurs för Esprit – modekedjan kan inte längre betala sina skulder

Omsättningen har dykt och franchisetagare gått i konkurs. Nu kan klädkedjan inte längre betala sina skulder och Esprit Sweden AB har försatts i konkurs.  

Ännu en modekedja har dukat under. Det är bolaget bakom Esprits svenska verksamhet som försatts i konkurs av Stockholms tingsrätt, vilket Ehandel var först att berätta om. Även e-handeln ligger nu nere.

Esprit har under de senaste två decennierna fört en allt mer tynande tillvaro. Under pandemin 2020 kastades det drygt 60-åriga varumärket in i en djup en kris när det tyska bolaget sattes i rekonstruktion efter att modekoncernen tvingats stänga samtliga butiker i Europa.

Även i Sverige har kriserna avlöst varandra med konkurser, missnöjda franchisetagare och upprörda återförsäljare. Vid årsskiftet 2021 var det svenska bolaget Esprit Swedens eget kapital förbrukat. 

Under krisåren har franchisetagarna återkommande kritiserat moderbolaget för bristfällig stöttning. I april stängdes två butiker i Göteborg sedan franchisetagaren Spirited Retail AB gått omkull. 

– Det är ingen rörelse som kan fortsätta, sa konkursförvaltaren Kenneth Nilsson då till Dagens Handel.

Esprit hade då bara en franchisetagare kvar, i Linköping. Den enda kvarvarande butiken skyltade i slutet av juni om till Holmlunds.

Situationen förvärrades ytterligare när moderbolaget Esprit de corp Danmark A/S försattes i konkurs den 18 juni 2024. Detta tillsammans med att den tyska moderbolagskoncernen är under rekonstruktion har lett till så stora finansiella problem för den svenska verksamheten att konkurs till slut blev enda utvägen för Esprit Sweden AB.

Styrelsen fattade den 3 juli beslut om att ansöka om konkurs när bolaget inte längre kunde betala sina skulder. Ansökan skickades in den 8 juli och godkändes av Stockholms tingsrätt samma dag.

Esprit Sweden AB uppger att bolaget vid konkursen hade egna butiker i Täby, Nacka, Malmö och Helsingborg samt totalt ett 30-tal anställda. 

Under räkenskapsåret 2022 hade bolaget en nettoomsättning på drygt 90 mijoner kronor som räkenskapsåret 2023 hade sjunkit till drygt 63 miljoner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047