23948sdkhjf

Barn avråds äta korv

Livsmedelslarm: Efter förra årets Ehecepidemi i Skåne har Livsmedelsverket undersökt riskerna för smitta i charkprodukter. Expert avråder barn under fem år att äta kallrökt.

Problemet för konsumenterna är att de ofta inte vet om en charkprodukt är värmebehandlade eller ej. Det är inte heller alltid så att handlarna själva vet, säger Lars Plym Forshäll, veterinäröverinspektör på Livsmedelsverket till Upsala Nya Tidning. - Eftersom små barn är mycket känsliga tycker jag att man ska avstå från icke värmebehandlade korvar av typen prickig korv, säger Plym Forshäll. Men andra experter vill tona ned riskerna med kallrökt korv. - Risken med att äta kallrökt korv är liten, men är man orolig kan man självfallet välja att inte ge kallrökta korvar till sina små barn, precis som att man kan välja bort annan mat av samma orsak, säger Roland Lindqvist mikrobiolog på Livsmedelsverket. Livsmedelsverket ska nu undersöka hur lagringstemperaturen av charkvaror påverkar Ehecbakterien, men har idag inga temperaturråd att ge. Ehecbakterien kan vara farlig för små barn. Förra året drabbades ett barn av bestående hjärnskador efter att ha fått i sig bakterien. Andra symptom är diarré och magont.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063