23948sdkhjf

Möjligt att sänka matpriserna menar forskare

Minst 5 procent. Så mycket kan matprisena sänkas menar ekonomen Joachim Landström i sin rapport till den statliga momsutredningen. – Då skulle dagligvaruhandeln ha ungefär samma nivå på lönsamheten som verkstadsindustrin, säger han.

Under åtta år har doktoranden vid Uppsala universitet jämfört lönsamheten i dagligvaruhandeln med verkstadsindustrins. Och trots att industriföretagens påverkas hårdare av konjunktursvackor, höga fasta kostnader och säljer till en konkurrensutsatt exportmarknad ser Joachim Landström likheter.
– Det visar sig att den lönsamhet som dagligvaruhandeln har når verkstadsindustrin inte upp till ens under de riktigt goda åren, säger han till DN. Traditionellt sett anses dagligvaruhandeln vara en bransch med låga vinstmarginaler med en nettomarginal sällan över 3 procent. För de butiker som säljer mycket finns dock fördelar att hämta i leverantörernas krediter, då hög omsättningshastighet ger mycket god lönsamhet. Rapporten baserar sig på siffror fram till 2002 från SCB, men trots lågpriskedjornas intåg och generella prissänkningar tror Joachim Landström inte att lönsamheten sjunkit. De kontroller han gjort på ett urval företag för 2004 visar nämligen inte på ett trendbrott. – Det ska bli mycket intressant att se hur siffrorna för 2004 och 2005 ser ut, säger Joachim Landström till DN.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094