23948sdkhjf

Stöd till lokalt producerad mat

Jordbruksdepartementet vill öka intresset för lokalt och ekologiskt producerad mat. Det motiverar statligt stöd till småskalig livsmedelsproduktion och livsmedelsexport.

Lokala delikatesser kan konkurrera med storindustriell livsmedelsproduktion. Det anser jordbruksminister Ann-Christin Nykvistsom nyligen invigde en europeisk konferens om lokal och regional mat, rapporterar nyhetsbyrån TT. För att öka intresset för lokalt och ekologiskt producerad mat utfärdade Jordbruksdepartementet i somras ett matmanifest. Departementet konstaterar bland annat att för att skapa mervärden krävs stränga hygienkrav och fortsatt forskning. Det behövs även stöd i inledningsfasen för den småskåliga produktionen och stöd till livsmedelsexport. Enligt matmanifestet måste handeln ta ett ansvar för en positiv utveckling av EMV. Egna märkesvaror ska ge mer än bara lägre priser, anser departementet som vill se information om råvarornas ursprung, tillverkningsland och tillverkare. I årets budgetproposition satsar regeringen ytterligare 100 miljoner kronor för att främja en hållbar utveckling av svenskt jordbruk och för att öka konkurrens- och tillväxtförmågan. Satsningen ska ske genom en återföring av skatt på handelsgödsel och bekämpningsmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.437