23948sdkhjf

Alla parter välkomnar dyrare cigarretter

Handeln välkomnar förslaget om ökad skatt på lågpriscigarretter som lades fram i regeringens budgetproposition. Om förslaget går igenom kommer alla cigarretter från den 1 januari, oavsett butikspris, att få samma skatt.

Handeln gillar förslaget om enklare skattesats, och lite förvånande tar även den svenska tobaksindustrin emot regeringes utspel med öppna armar.
- Det är bättre att man baserar skatten på själva varan, inte godtyckligt på priset, säger Anne Juul Edwards, nytillträdd informationschef för Philip Morris i Skandinavien. Philip Morris kommer inte att göra något för att kringgå de nya skattereglerna.
- Vi arbetar givetvis efter de lagar och regler som gäller. Vi som tillverkare sätter högsta pris i enlighet med tobaksskattelagen. Sedan har varje återförsäljare rätt att sälja cigaretter till vilka priser de vill under det priset, säger Anne Juul Edwards. I och med "högsta pris" förhindras butiken i praktiken att lägga på någon summa på det rekommenderade högsta priset. Däremot kan handlarna ta mindre betalt, men det knaprar på deras egen intjäning. Bengt Hedlund , vd för Spel- och servicehandlarnas riksförbund, berättar att de rådande reglerna innebär att skatten för lågpriscigarretten ska vara minst 90 procent i jämförelse med skatten på dyrare cigarretter. Men om ändringen går igenom blir skattesatsen alltså densamma oavsett prissegment. Då kommer lågpriscigarretterna att öka i pris med några kronor. Bengt Hedlund uppmanar landets handlare att tänka efter hur stora marginalerna är på cigarretterna innan de tar in ett märke i sitt sortiment.
- Förslaget är jättebra för handeln, nu blir prisskillnaden mindre. Lågpriscigarretterna har tagit bort handlarnas marginaler, men vi har inga skyldigheter att saluföra alla märken. Vi har heller inget intresse av att sälja en produkt som vi inte tjänar på, säger han. Gallaher var först i Sverige med att lansera en cigarrett till ett lägre pris år 2000.
-Tobaksindustrin har alltid levt med att tobaksskatten riskerar att höjas. Men vi vet inte vad effekterna skulle bli vid en höjning av skatt på lågpriscigarretter. I dag har vi inga kommentarer kring förslaget, vi vill vänta och se vad som händer, säger Thomas Skoglund, talesman för Gallaher.
Så mycket kostar cigaretter i skatt: En cigarrett kostade i april 20 öre per styck i skatt. Därpå tillkommer en värderelaterad skatt för hela cigarrettpaketet, alltså en skatt som sätts utefter det rekommenderade högsta priset som cigarretterna kostar i handeln.
Den skatten ligger på 39,2 procent av priset i butiken och är alltså rörligt, beroende på tillverkarens rekommenderade högsta pris. Det innebär i praktiken att en cigarrett med ett lägre högsta pris får en lägre skatt än en cigarrett med ett högre högsta pris.
Detaljhandeln ska också lägga på moms på varje paket. Totalt uppgick skatten för ett paket cigarretter för 38,50 kronor i april i år till 26,79 kronor. I snitt tjänar en tobakshandlare 1,65 på ett lågprispaket. På de dyrare cigarrettpaketen tjänar handlarna runt 5,20 per paket. (Källa: www.regeringen.se)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062