23948sdkhjf

Handeln svartjobbar för 9,3 miljarder kronor

Svenska staten förlorar varje år skatteintäkter på cirka 66 miljarder kronor på grund av svartjobb. Småföretagen står för en stor del av skattefusket. I absoluta tal återfinns detaljhandeln bland de branscher som har mest svartjobb.

Skatteverket har kartlagt de dolda arbetsinkomsterna genom 20 000 skatte-revisioner som har gjorts mellan åren 1995 och 2003. Även statistik från Statistiska centralbyrån har använts för att granska allt från stora aktiebolag till enskilda företagare inom olika branscher.
- Vi kan konstatera att i alla branscher verkar småföretagen stå för en väldigt stor del av de oredovisade arbetsinkomsterna, säger Jan-Erik Bäckman, enhetschef på Skatteverket. Småföretagen beräknas sammanlagt stå för 85 procent av svartjobben.
- Det ger en sned konkurrens, då seriösa företag som gör rätt för sig inte kan konkurrera på samma villkor, säger Jan-Erik Bäckman. Branscher som restaurang, frisör, taxi, jordbruk och fiske har den största andelen svartjobb relativt sett, det vill säga den största andelen dolda inkomster i förhållande till de deklarerade. Det är också branscher som har en stor andel småföretag. Största andelen dolda arbetsinkomster räknat i antalet kronor finns bland uthyrnings- och företagsserviceföretag, inom detaljhandel och byggbranschen. Inom livsmedels- och tobakshandeln finns 9 procent svartjobb och inom övrig parti- och detaljhandel beräknas de svarta arbetsinkomsterna uppgå till 8 procent. För hela detalj- och partihandeln handlar det om 9,3 miljarder kronor i dolda arbetsinkomster. Enligt Jan-Erik Bäckman ligger ett skatteundantag på 8 till 9 procent i mellanskiktet av alla branscher.
- Handeln är ingen utpekad bransch på det sättet. Men å andra sidan omsätter den en hel del och vi har i vår revisionsverksamhet hittat en del oegentligheter och mycket fel, säger han. Jan-Erik Bäckman tror att en del fel som upptäcks i Skatteverkets kontroller beror på att företagare har svårt med regelverket eller har dålig rådgivning. Därför är även det förebyggande arbetet viktigt.
- Det handlar om att påverka regelverket, göra förenklingar och underlätta så mycket som möjligt för alla att göra rätt för sig. Sedan måste vi också ha en spetsig kontrollverksamhet så att vi kommer åt dem som fuskar, säger Jan-Erik Bäckman. I årets budgetproposition har Skatteverket fått 225 miljoner kronor för extra skärpt skattekontroll av byggsektorn, internationella transaktioner och av folkbokföringsfusket. Det ska räcka till rekrytering av cirka 420 personer över hela landet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.065