23948sdkhjf

Svensk mat säljer mest i Europa

Svensk mat säljer som aldrig förr. Och det är utlandet som köper.

De svenska livsmedelsföretagen jobbar för glatta livet, under förra året exporterade de livsmedel för över 30 miljarder kronor. I år räknar man med att sälja för 34 miljarder kronor. Innan Sverige gick med i EU exporterade vi livsmedel för ungefär 4,6 miljarder kronor årligen. Och mest mat exporteras just till andra EU-länder, 65 procent av allt livsmedel som säljs till utlandet gick till EU-länder. – Vi är glada för att mat från Sverige förknippas med hög kvalitet och god djuromsorg. Men argumentet "svenskt" räcker inte som säljargument. När man arbetar med förädlade livsmedel gäller det också att ligga rätt i tiden, säger Agneta Dreber vd för Livsmedelsföretagen, Li till Sydsvenska Dagbladet. Enligt tidningen exporterar Sverige nästan dubbelt så mycket livsmedel till utlandet som andra länder i EU. Men det kräver forskning för att den höga exporten ska hålla i sig, menar Li. – I dagsläget satsas det mycket på fordons- och teknisk industri och väldigt litet på livsmedelsindustri. Med miljö- och hälsokrav som är högre i Sverige än i andra EU-länder samt höga arbetskraftskostnader måste vi kunna konkurrera med det vi är bra på, det vill säga att utveckla och förädla råvaror som kan hävda sig på Europamarknaden, säger Agneta Dreber.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062