23948sdkhjf

Butikerna förlorar miljoner på köttstölder

Svenska dagligvarubutiker förlorar stora summor dagligen på kött. Ligor som just nu härjar i Stockholm har specialiserat sig på köttstölder, där de stjäl dyrt kött och säljer till mindre nogräknade restauranger.

Dick Malmlund , säkerhetsansvarig på Svensk Handel, berättar för Dagens nyheter att handlarna har låtit civila spanare följa efter kött-tjuvarna. Spanarna har sett att det finns exempel på restauranger som har en stående beställning hos tjuvar på kött. – Alla som ätit oxfilé några gånger ute på restaurang har fått i sig stöldgods. Kötthäleriet är utbrett och svårt att komma åt, säger han till tidningen. Han menar att det är svårt att få stopp på stölderna även om de polisanmäls: – Av det kött som stjäls är över 90 procent dyra köttvaror som oxfilé. Ungefär 850 000 stölder polisanmäls årligen. Av dem tror vi att hälften av varorna säljs vidare. Trots det är antalet anmälda häleribrott bara 3 500 per år, säger Dick Malmlund till Dagens handel. Butikernas åtgärder för att slippa stölderna är många, bland annat har man provat att plocka bort köttet från diskarna. Men då kommer heller inte ärliga kunder åt köttet. Vissa handlare efterlyser låsningsbara köttdiskar. – För Svensk Handel är problemen med butiksstölder en prioriterad fråga. De stora summor som försvinner slår direkt mot de enskilda handlars plånböcker. Uppskattningsvis försvinner det varor för mellan fem och sex miljarder kronor årligen, säger Thomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel till Dagens Handel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125