23948sdkhjf

Ökade köttstölder leder till häleri

Stort svinn av kött i livsmedelshandeln. Närmare 40 procent stjäls. Vanligt är att köttet inte behålls av förövarna utan säljs vidare till resturanger.

Det stjäls allt mer kött ur mataffärerna. Köttet säljs nästan uteslutande vidare till restauranger. Stölderna har ökat det senaste halvåret. Stölderna som genomförs metodiskt och med likande mönster. Tjuvarna går in med stora väskor, som fylls med förhållandevis dyra produkter som ox- och fläskfilé. Därefter går förövarna ut genom butikens grindar. Ibland upptäcks stölderna genom att uppsprättade tomma plastförpackningar upptäcks i köttdisken. Stölderna rör ofta stora volymer, berättar Dick Malmlund Svensk handels säkerhetschef för Dagens Eko. Svensk handel har följt efter köttjuvar i flera fall och samtliga har levererat sitt kött till restauranger, – Vi har ju exempel där man får leverans på 100-150 kilo var fjortonde dag till restauranger som vi har haft spaning på, säger Dick Malmlund. Enligt Monika Hallin, koncernsäkerhetschef på Axfood är inte säkerheten för dålig. Utan problematiken är att stölderna utfös mycket snabbt och att butikspersonalen därför har svårt att hindra köttstölderna. Enligt Svensk handel är det allt för lätt att komma undan med köttstölderna och ofta svårt att bevisa att kött som sålts vidare till restauranger är stulet. – I Sverige idag är det egentligen riskfritt att köpa stulna varor. Där är köttet ett stort problem. Om ingen gör något blir det bara värre och värre, säger Dick Malmlund till Dagens Eko

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079