23948sdkhjf

Transfett i livsmedel kartläggs

Livsmedelsverket kommer nästa år att kartlägga transfettsyror i vissa livsmedel. Även kontroll av märkningen på förpackningarna kommer att göras.

Transfett bildas när flytande växtoljor ”härdas”. Härdning är en teknik som används i livsmedelsindustrin för att göra fettet hårdare så att produkterna får önskad sprödhet, fasthet och smältpunkt. Det ökar även hållbarheten. Livsmedelsverkets riksprojekt bygger på att kommuner runt om i landet samlar in livsmedelsprover som skickas för analys. Livsmedelsverket kommer sedan att sammanställa resultaten av studien. Ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar Transfett finns ofta i de livsmedel som innehåller mycket mättat fett och liksom mättat fett ökar det risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Pommes frites, kondisbitar, kakor och snacks är exempel på livsmedel som kan innehålla transfett. Undersökningen av transfett ingår i Livsmedelsverkets ökade satsning på redlighetsarbetet vilket går under namnet 2008 års riksprojekt. Projekt om transfetter startar i januari 2008. Kontrollerna av livsmedel görs av kommunerna i butiker och hos grossister under året. - Ett viktigt syfte med projektet är att få ytterligare kunskap om hur mycket transfetter livsmedel på den svenska marknaden innehåller. Vi vill följa upp de insatser som industrin gör för att minska innehållet av transfetter, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket. Transfetterna minskar Under de senaste åren har industrin minskat innehållet av transfettsyror i många livsmedel på den svenska marknaden, men fortfarande kan viss mat innehålla en del transfettsyror. I dag finns inget lagkrav att mängden transfettsyror ska framgå av märkningen på förpackningen, men det ska i ingrediensförteckningen stå om fettet/oljan som använts har härdats.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078